Interview

Hajon Westerveld: Ik ga keihard door zolang mijn lichaam kan.

Reportage over een ochtend uit het leven van Hajon Westerveld , door Michel Rözer.

Hij is veelzijdig: ondernemer, voorzitter van een groots regionaal popfestival, een sportfanaat, getrouwd, vader van 2 peuters. Maar ook heeft hij CF, Cystic Fibrosis, een slopende taaislijm ziekte.Daarom fietst Hajon op 29 juni een ongelooflijke 440 kilometer in 24 uur.

Stan Bouman Photography

Op de vraag voor wie doe je het, antwoordt hij direct: “Voor al diegene die het niet gered hebben, en vooral de jonge kinderen die nog niet de kans krijgen volwassen te worden”

Toen Hajon 8 jaar oud was, trokken de artsen de conclusie CF. Dat daar een lang traject aan vooraf ging, had te maken met onbekendheid met de ziekte, midden jaren ’80. Een volhardende moeder kreeg het voor elkaar via een second opinion met meerdere kinderartsen en later ook met de specialisten op dit gebied in Den Haag in contact te komen.

Stan Bouman Photography

In zijn jongere jaren merkte hij weinig van zijn ziekte. “Als je CF hebt, ben je of heel slim of heel handig, want maar weinig mensen om je heen hebben door dat ik last heb van deze ziekte. Nu ik voor CFChamps naar buiten treed, komen mensen op me af en zijn verbaasd dat ik het nooit verteld heb. Het medeleven is de afgelopen weken soms zo sterk, dat ik me al afgevraagd heb, of ik wel door zou moeten gaan. Maar, het doel is te goed om te laten schieten.”

Stan Bouman PhotographyZijn gezin gaat probleemloos om met de speciale leefwijze die Hajon moet volgen. Medicatie en Sprayen doet hij in zijn kantoor, terwijl de kinderen op de achtergrond rustig doorspelen.

Stan Bouman Photography“We nemen naadloos van elkaar de taken over. Terwijl ik mijn medicijnen inneem, kleedt Trudy (zijn vrouw) een van de kinderen aan. Als ik klaar ben, doe ik nummer twee. Onze kinderen zijn zo gewend aan alle medicijnen van Papa, dat we speciaal voor hen vitamine tabletjes in een zelfde potje hebben, zodat ze ook een tabletje mogen innemen smorgens vroeg.”

De gemiddelde levensverwachting is nu 38 jaar voor CF patient.

“Ja, ik zit al in de reservetijd” , zegt hij lichtelijk sarcastisch. “Daarom hou ik mijn lichaam in een optimale conditie, en daarin ga ik ver, soms zelfs te ver”. Zijn drukke bestaan maakt het soms dat hij  na een hectisch weekend , een maandag compleet uitgeteld in bed moet blijven liggen. “Ik kan en wil niet anders, en gelukkig voelt Trudy dat aan”.

Stan Bouman PhotographyCF behandelen kan via verbeterde medicatie. Het proces dat de taaislijm maakt is te remmen, echter het onderzoek heeft meer tijd en geld nodig. Het aantal patiënten van ca. 1000 in Nederland,  is niet enorm groot, zodat de ziekte maar beperkt media aandacht krijgt.

“In ons DNA zit een gen, dat zorgt voor een niet werkend chloorkanaal, Stan Bouman Photographyhierdoor wordt  het vocht onttrokken aan het slijm. Dit resulteert in verdikt (taai) slijm of wel Cystic Fibrosis. Mijn vader en moeder waren beiden drager van dat gen, en alleen dan kan het proces zich voordoen. En als je hebt, dan zorgt een goede conditie ervoor dat je voldoende kracht hebt om de effecten van de verminderende ademhaling op te kunnen vangen. Als je ouder wordt dan wordt dat steeds lastiger”

Stan Bouman Photography440 kilometer fietsen, wie bedenkt zoiets? “Tja, als je het zo zegt dan klinkt het onmogelijk he?  We gaan met een compleet team, waarvan een deel alles rijdt en een deel doet etappes. Zo is er een grote groep die ons uit de wind houdt, als we langs de plaatsen rijden waar de verschillende behandel centra zijn”. Op de vraag of hij het gaat halen, twijfelt Hajon in alle eerlijkheid zichtbaar. “Ik weet het niet, maar ik zet me voor de volle 100% in. Er kan van alles gebeuren, en daar zijn we op voorbereid in het team. Mijn doel is helder: zo lang het lichaam wil, ben ik niet te stoppen! “

Volg de vorderingen van Team Balance op www.teambalance.nl  En voor de tour op http://www.cfchamps.nl/

 

Michel Rözer, 28 maart 2013